Reserveren

Sauna en zwangerschap

Bent u gewend om regelmatig de sauna te bezoeken en u wilt deze goede gewoonte ook tijdens uw zwangerschap voortzetten? Dan is het fijn om te weten dat zwangerschap en saunabezoek goed samen kunnen gaan. De diepe ontspanning komt zowel moeder als kind ten goede en kan mogelijk zelfs de bevalling ten goede komen. Ook de stimulatie van de bloedsomloop van moeder en kind is een voordeel en het vochtverlies door transpiratie voorkomt dat het lichaam te veel vocht vasthoudt. Wel zijn er een paar zaken waar u rekening mee dient te houden.

Heeft u nog nooit de sauna bezocht en wilt u tijdens uw zwangerschap de sauna eens proberen om heerlijk te kunnen ontspannen? Dan moet u wat voorzichtiger zijn. Uw lichaam moet aan de omstandigheden van een sauna wennen en zich aanpassen, wat mogelijk tijdens de zwangerschap extra stress voor het lichaam betekent. U doet er goed aan eerst met uw arts over het saunabezoek te overleggen.

Sauna en de eerste 14 weken van de zwangerschap

Over het algemeen word het afgeraden in de eerste 14 weken van de zwangerschap de sauna te bezoeken. Dit is uit veiligheidsoverweging, aangezien de stijging van de lichaamstemperatuur in de sauna in de vroege zwangerschap mogelijk een wat grotere kans geven op een aangeboren afwijking bij de baby (bron: https://www.gezondvgz.nl).

Saunabezoek na de eerste drie maanden van de zwangerschap

Als u meer dan drie maanden zwanger bent en de sauna wilt bezoeken, dan moet u bij het saunabezoek op een aantal zaken letten:

  • Een te hoge stijging van de lichaamstemperatuur (kunstmatige koorts) kan nadelig zijn voor uw baby, dus verblijf niet meer dan 10 minuten in de sauna en ga niet in het heetste gedeelte zitten. Houd hier ook rekening mee bij het nemen van een warm bad of bij gebruik van een zonnebank.
  • Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding van het lichaam, waardoor uw lichaam mogelijk anders kan reageren op het saunabezoek dan u gewend bent. Let goed op uw lichaam en verlaat direct de sauna als u zich niet goed voelt. Door verwijding van de bloedvaten daalt bijvoorbeeld de bloeddruk en kunt u duizelig worden of flauwvallen. Ga dus altijd samen met iemand (partner of vriendin) naar de sauna.
  • Zorg dat de afkoeling na de sauna niet te abrupt geschiedt. Gebruik bijvoorbeeld de douche in plaats van het ijskoude dompelbad.

Sauna en de laatste 6 weken van de zwangerschap

De laatste vier tot zes weken van de zwangerschap kunt u al een beetje ontsluiting hebben, waardoor er in theorie een grotere kans hebt op een infectie. Ook in deze periode van uw zwangerschap wordt daarom, net als voor de eerste 14 weken, een saunabezoek afgeraden.

Kiest u voor geen sauna tijdens de zwangerschap?

Het bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap is heilzaam voor moeder en kind, mits de veiligheid en gezondheid van beiden in acht wordt genomen. Vergeet dus niet bij reservering aan te geven dat uw zwanger bent, zodat wij de speciaal voor u geschikte faciliteiten en behandelingen kunnen aanbieden.

Kiest u er echter voor om tijdens zwangerschapsperiode geen gebruik te maken van de sauna, dan kunt u zich laten verwennen met een van onze speciale gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen of massages zoals de zwangerschapsmassage. Heeft u verder vragen of zijn er onduidelijkheden, onze medewerkers informeren u graag.

Direct reserveren