Reserveren

Sauna en verkoudheid

Met een verkoudheid onder de leden, kan een saunabezoek een welkome verlichting bieden. Een slap gevoel, brandende ogen, schraal gevoel in de keel, een verkoudheid brengt ons uit evenwicht. Een paar bezoekjes aan de sauna kunnen de symptomen van de normale verkoudheid verzachten. Ook, of misschien wel juist, als de verkoudheid nog niet is doorgebroken, is een bezoek aan de sauna aan te bevelen. De verkoudheid zal mogelijk eerder doorbreken en de symptomen verdwijnen sneller. U voelt zich dus minder lang ziek.

Verkoudheid voorkomen in de sauna

Met het regelmatig bezoeken van de sauna, kunt u mogelijk de natuurlijke weerstand van uw lichaam verhogen. De praktijkervaring wijst uit, dat mensen die regelmatig de sauna bezoeken minder snel verkouden worden (bron: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2248758). Sauna bezoek lijkt hiermee een goed en natuurlijk alternatief voor het voorkomen van een verkoudheid, of het verminderen van de verkoudheidssymptomen.

Dat het verkoudheidsvirus minder snel vat lijkt krijgt op regelmatige saunabezoekers heeft te maken met de (tijdelijke) fysiologische veranderingen die de warmte van de sauna in het lichaam veroorzaakt. De hoge temperatuur en de stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaken een ontspanning van de spieren en versnelling van de hartslag. Een betere circulatie en doorbloeding van de weefsels is het gevolg, waardoor de stofwisseling wordt gestimuleerd en afvalstoffen beter en sneller kunnen worden afgevoerd.

Verkouden naar de sauna

Verkouden naar de sauna is aan te raden, mits u geen koorts heeft. In de sauna zal uw lichaamstemperatuur één tot twee graden stijgen. De sauna veroorzaakt als het ware een extra kunstmatige koorts. Een te hoge stijging van uw lichaamstemperatuur is niet wenselijk en dient te worden voorkomen. Als de koorts voorbij is, kunt u weer gerust naar de sauna om de verkoudheid verder 'uit te zieken' en te genieten van een heerlijke ontspanning.

Regelmatig saunabezoek is gezond en over het algemeen voor iedereen aan te raden. Er zijn echter uitzonderingen en omstandigheden, waarbij een saunabezoek wordt afgeraden. Zo kan door de reactie van het lichaam op wisselende temperaturen tijdens het saunabezoek mogelijk de bloeddruk tijdelijk schommelingen vertonen. Ook kan de sauna de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden (bron: www.circumpolarhealthjournal.net/index.php/ijch/article/view/18102).

Gebruikt u medicijnen, heeft u een aandoening of bent u om andere redenen onder behandeling, overleg dan eerst met uw behandelend arts of huisarts betreffende een voorgenomen sauna bezoek.

Verkoudheid en sauna gaan goed samen

Regelmatig bezoeken van de sauna verhoogt de natuurlijke weerstand van het lichaam en maakt dat ook virussen minder snel vat op ons krijgen. Een verkoudheid hoeft dus geen probleem te zijn voor uw saunabezoek. Heeft u tijdens uw bezoek vragen over uw saunabezoek en uw verkoudheid? Onze saunaplein-medewerkers staan altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te adviseren.

Direct reserveren