Reserveren

Sauna en hartpatiënt

Hartpatiënten kunnen in principe gebruikmaken van de sauna, echter het saunagebruik wordt het eerste half jaar na een infarct afgeraden (bron: www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/Leefregels_na_hartin1.pdf). Onderzoek heeft vastgesteld, dat regelmatig saunabezoek bij patiënten met chronisch hartfalen een verhoging van de inspanningscapaciteit en een verbetering van de hartconditie tot gevolg kan hebben (bron: www.ajconline.org/article/S0002-9149(11)02558-6/abstract). Dat is wellicht goed nieuws, echter alvorens u besluit naar de sauna te gaan, moet u vanzelfsprekend eerst met uw behandelend arts overleggen.

Effect van sauna op het hart

De sterke wisselingen van warm naar koud laten de bloedvaten verwijden en vernauwen. Een gevolg hiervan is, dat de bloeddruk tijdens het gebruik van de sauna en afkoeling sterk kan schommelen. De hartslag neemt ook toe, waardoor er meer bloed door het lichaam wordt gepompt. De verwijding van de bloedvaten zorgt voor een betere doorbloeding van de weefsels, maar heeft ook een tijdelijke verlaging van de bloeddruk tot gevolg. Tijdens de koeling gebeurt het omgekeerde: de bloedvaten vernauwen zich, wat een stijging van de bloeddruk tot gevolg heeft.

Hartfalen in de sauna

In Finland is het gebruik van de sauna onderdeel van het dagelijks leven. Hier worden dan ook de meeste onderzoeken en studies betreffende het saunagebruik gedaan. Een studie onder 12.310 Finse mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud, werden er in de zes jaar follow-up periode 77 plotselinge sterfgevallen als gevolg van hartfalen geconstateerd. Slechts in twee gevallen betrof het een hartfalen in een sauna (bron: www.researchgate.net/publication/12163683_Benefits_and_risks_of_sauna_bathing ).

Enkele richtlijnen voor hartpatiënten in de sauna

Indien uw arts geen medische gronden ziet om het saunabezoek af te raden, dient u bij het gebruik van de sauna toch een paar zaken in acht te nemen:

  • Bezoek de sauna niet direct na een zware inspanning.
  • Begin de sauna met een warm voetenbad, waarna u uw voeten goed afdroogt.
  • Drink voldoende mineraalwater tijdens en na de sauna
  • Ga niet op de warmste plekken in de sauna zitten of liggen.
  • Blijf niet te lang in de sauna (maximaal 10 tot 15 minuten), waarvan u de laatste minuten rechtop zittend doorbrengt om duizeligheid te voorkomen.
  • Neem de tijd om geleidelijk en rustig af te koelen. Vermijd het dompelbad en de koude douche (bron: www.europepmc.org/abstract/med/2736002).
  • Neem na het gebruik van de sauna een halfuur rust.

Vanzelfsprekend verlaat u de sauna direct, wanneer u zich niet prettig voelt. Ook als hartpatiënt kunt u blijven genieten van de lichamelijke en geestelijke ontspanning in de rustgevende ambiance van Thermen Bussloo. Na het gebruik van de sauna kunt u gebruikmaken van de rustruimten of genieten van de fraaie tuinen of privé strand aan het meer van Bussloo. U heeft meer dan 10 verschillende typen sauna's tot uw beschikking. Schroom niet uw medische conditie bij onze saunaplein-medewerkers te melden. Zij helpen u graag de voor u meest geschikte faciliteiten uit te zoeken.

Van harte welkom bij Thermen Bussloo

Stress is een van de risicofactoren voor het krijgen hartklachten en ziekte in het algemeen (bron: www.hartenvaatgroep.nl/leefstijl/risicofactoren.html). Ook als u niet van onze sauna's gebruik wilt of kunt maken, bent u van harte welkom in het hotel en beautycentrum van Thermen Bussloo. De mooie omgeving en de rustgevende ambiance van ons complex helpen u ook geestelijk te ontspannen.

Direct reserveren