Reserveren

Sauna en astma

Regelmatig saunabezoek kan een positief effect hebben op astmapatiënten en is daarmee een natuurlijke optie om de symptomen van de astma te verlichten. Een gezonde manier van leven helpt astma klachten te verminderen (bron: www.longfonds.nl) en in het rijtje van gezonde voeding en sporten kunt u ook de sauna een plaatsje geven.

Astma is een chronische ontstekingsreactie van de bronchiën, waarbij deze overgevoelig reageren op prikkels welke meestal van buitenaf komen. Zo kan bijvoorbeeld koude vochtige lucht de astmaklachten verergeren (bron: www.longfonds.nl). De sauna kan natuurlijk niet uw medicijnen vervangen, maar mogelijk wel uitkomst bieden om de symptomen van de astma te verzachten of verminderen.

Het effect van de sauna op astma

De hoge temperaturen in de sauna zorgen voor een ontspanningsreactie van het gehele lichaam. Bij astmapatiënten zijn de slijmvliezen in de bronchiën geïrriteerd en vernauwd. De in de sauna ingeademde warme lucht ontspant de spiertjes die de bronchiën omgeven, waardoor de bronchiën zich kunnen verwijden. Hierdoor zal men makkelijker kunnen ademen en kan eventuele overmatige slijmvorming beter worden afgevoerd.

Veilig naar de sauna met astma

Indien u astmapatiënt bent, staat u waarschijnlijk onder controle bij een behandelend arts. Astma is geen contra indicatie voor een sauna bezoek, maar een bezoek aan de sauna kan invloed hebben op de medicijnen die u gebruikt. Zo vinden er tijdens het bezoek aan de sauna in het lichaam tijdelijke veranderingen in de hormoonspiegels plaats (bron: www.researchgate.net/publication/12163683_Benefits_and_risks_of_sauna_bathing). Deze kunnen mogelijk van invloed zijn op de werking van uw medicatie. Wij raden u aan, als u onder behandeling bent voor astma of een andere medische conditie, altijd eerst te overleggen met uw arts alvorens de sauna te bezoeken.

Ook met astma genieten van de sauna

Astma hoeft dus geen contra indicatie te zijn voor een bezoekje aan de sauna. Astma patiënten kunnen gevoelig zijn voor verschillende prikkels. Sommige patiënten hebben geen last van een hoge luchtvochtigheid, terwijl andere patiënten juist de voorkeur geven aan een droge lucht. Bij Thermen Bussloo staan er meer dan tien verschillende typen sauna's tot uw beschikking, waaronder ook een infrarood sauna en de saltarium sauna. Heeft u tijdens uw bezoek vragen over uw astma en de sauna’s? Onze saunaplein-medewerkers staan altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te adviseren.

Direct reserveren