• Retreats

Restaurant Intens bestaat 10 jaar!

Ilona Rave 4 Oktober 2022

Alweer tien jaar geleden opende Restaurant Intens haar deuren. Tegelijkertijd met de bouw van het hotel aan het meer van Bussloo, breidde Thermen Bussloo hiermee haar wellnessresort uit met een verrassende én bovenal culinaire belevenis. Lees hier het verhaal van jubilerend Restaurant Intens…

Een verrassende én culinaire belevenis

Voor een intense smaakbeleving schuiven fijnproevers inmiddels alweer tien jaar lang graag aan in Restaurant Intens. Onze (hotel)gasten weten dat zij niet de deur uit hoeven om van verrassende en duurzame gerechten in een sfeervolle ambiance te kunnen genieten. Na een heerlijke dag in de wellness, worden zij verrast met een 3-, 4- of 5-gangen verrassingsdiner. Bij het grote publiek is (helaas!) nauwelijks bekend dat Restaurant Intens voor iedereen toegankelijk is. Voor F&B manager Vincent van Riet is het dan ook de hoogste tijd dat hier verandering in komt. Van Riet durft het culinaire niveau van het restaurant te vergelijken met dat van het Broederenklooster in Zutphen. Dit is zeker geen grootspraak, want Restaurant Intens scoort net als dit restaurant en bijvoorbeeld ook ’t Nieuwe Diekhuus in Terwolde 13 uit 20 punten in de Gault & Millau 2022.

‘Qua kwaliteit zijn we deze tien jaar echt met sprongen vooruitgegaan,’
Vincent van Riet - F&B Manager Restaurant Intens

Restaurant Intens in Gault & Millau 2022

Het is voor het eerst dat Restaurant Intens is opgenomen in de invloedrijke gastronomiegids. Gault & Millau is te vergelijken met de Michelingids. Nederlandse restaurants worden in deze gids bekroond met koksmutsen, in plaats van sterren. Hoe meer, hoe beter. In totaal zijn er twintig punten te behalen. Restaurant Intens scoorde 13 punten en dat houdt in dat Gault & Millau het restaurant beoordeelt als ‘voortreffelijk’. Een geweldige opsteker voor de keukenploeg onder aanvoering van Chef-kok Heine Ruitenbeek. Maar, dit succes is uiteraard ook te danken aan de serviceploeg; een klantvriendelijke en kwalitatief hoogstaande bediening is voor ieder restaurant van niveau onontbeerlijk.

(h)Eerlijk, dichtbij

Wat Restaurant Intens in de ogen van Van Riet uniek maakt, is dat veel producten en ingrediënten van heel dichtbij komen. Naast het werken met producten van lokale leveranciers, heeft Intens ook een eigen groente- en kruidentuin, een bijenhotel voor de honing en een wei met twee koeien voor eigen vlees. Op ruim een halve hectare, gelegen naast het meer van Bussloo, worden tal van gewassen verbouwd om vervolgens gebruikt te worden in de meest bijzondere gerechten. De wens van Restaurant Intens is om dit project de komende tijd nog verder uit te breiden. ‘We plukken zelfs onze eigen kruiden en halen paddenstoelen uit het recreatiegebied hier, lokaler kan bijna niet toch?’, besluit Van Riet.

Een duurzame samenwerking

De samenwerking tussen Restaurant Intens en lokale en regionale ondernemers is volgens Van Riet heel belangrijk. Niet alleen om hen op deze wijze te kunnen ondersteunen, maar ook omwille van de duurzaamheid. ‘Als je producten van dichtbij haalt, levert dat ook weer een lagere milieubelasting op.’

Partijen met wie Restaurant Intens nauw samenwerkt zijn onder andere; Vleesch van Plante in Klarenbeek, Boerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek en Boerderij De Kolke in Voorst. “Ons streven is over een jaar of vijf op minimaal 75 procent aan lokale producten te zitten. Het is niet mogelijk voor 100 procent te gaan. Soms moet je het wel van verder weg halen. Neem de kaastrolley met tien verschillende Nederlandse kazen waarmee we sinds kort langs de tafels gaan. Voor zoiets kun je je niet alleen tot lokale producenten beperken”, legt Van Riet uit.

Smaakvol voor veganisten en vegetariërs

In de gerechten van Restaurant Intens draait het vooral om smaakvolle groentes. Gasten krijgen daar desgevraagd een stukje vlees of vis bij. Restaurant Intens werkt met een verrassingsmenu van 3-, 4- of 5-gangen. Daarnaast bestaat de keuze uit een veganistisch menu en een visoptie. De patissier zorgt dat er (ook) veganistische desserts verkrijgbaar zijn.

Dutch Cuisine

In juni dit jaar, heeft Restaurant Intens zich aangesloten bij de Dutch Cuisine; een organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. Met regionale en natuurlijke producten, een eigen groente- en kruidentuin om de hoek én de focus op (h)eerlijke gerechten met verse groenten, is de aansluiting bij Dutch Cuisine een logische en mooie stap. Dutch Cuisine staat dan ook voor zoveel mogelijk lokaal inkopen én koken via het 80/20- principe. ‘Groenten heeft bij ons de hoofdrol (80%) en een duurzaam stuk vlees of vis is bijzaak (20%). Zó zijn de gerechten minder belastend voor het milieu en kunnen onze gasten genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd,’ besluit Van Riet.

Vincent van Riet (F&B Manager), Heine Ruitenbeek (Chef-kok) en het professionele keuken- en serviceteam nodigen je uiteraard van harte uit om de verrassende én sfeervolle smaakbeleving van Restaurant Intens zelf te komen proeven. Mét of zonder dagje wellness. Want Restaurant Intens is óók voor niet-hotelgasten toegankelijk!

Maak een keuze.