Ayurveda

Nieuwe Detailpagina-de

Leef in balans met Ayurveda

 

Icon Balans Wat is Ayurveda precies?

’s Werelds oudste gezondheidsleer Ayurveda is geworteld in India en kent een grote, wereldwijde populariteit. Het is een hindoeïstische levensleer vol wijsheid, gebaseerd op energetische verbindingen in de natuur en het universum, waarbij de elementen water, vuur, ether, aarde en lucht een grote rol spelen.

 

Logo Bol De drie 'dosha's' 

Volgens Ayurveda bestaat alles wat leeft uit een unieke combinatie van deze elementen die samen met geest, lichaam en ziel een eenheid vormt. De Ayurvedische leer verdeelt deze combinaties van elementen in drie energiestromen, de zogeheten dosha’s: kapha (aarde en water), pitta (vuur en water) en vata (lucht en ether).

Mensen bezitten deze drie dosha’s in meer of mindere mate. Als de dosha’s met elkaar in balans zijn, dan zijn we zelf in balans, voelen we ons goed en zijn we fysiek, mentaal en emotioneel gezond. 

 

Icon Balans Welke type Dosha ben jij?

Kapha staat voor de kracht van structuur. Kapha-types zijn rustige mensen, ze raken niet snel van hun stuk, maar zijn ook nogal standvastig. Ze zijn goede eters maar hebben de neiging snel aan te
komen.

Voedingstip: Pittig eten en de Aziatische keuken doen de Kapha-types goed.

Pitta staat voor de kracht van transformatie. Pitta-types zijn vurig, zijn leiders en houden van een uitdaging. Ze vinden het belangrijk om regelmatig te eten.

Voedingstip: Laat stimulerende ingrediënten als scherpe kruiden en knoflook staan en kies voor koude gerechten zoals salades en rauwkost. 

Vata staat voor de kracht van beweging. Vata-types zijn levendig en beweeglijk, spontaan en gevoelig. Vata-types hebben een onregelmatige eetlust.

Voedingstip: Om rusteloosheid te voorkomen kun je het beste zo suikervrij mogelijk eten en kiezen voor warm en stevig voedsel.

 

Logo Bol Evenwicht en balans

Vaak zijn twee dosha’s nadrukkelijk aanwezig in je lichaam, waarvan er één overheerst. Het is fijn als de kracht van de dosha’s in balans is, want dan zit je lekker in je vel. Heb je het gevoel dat je jezelf niet bent, of heb je gezondheidsklachten, dan kan het zijn dat een van de bij jou passende energieën op dat moment teveel of te weinig aanwezig is. Met een verandering van levensstijl, bijvoorbeeld door meditatie of yoga en de juiste voeding kun je de balans terugbrengen.

 


 

 

 

 

  • Ontdek de Ayurvedische Wellnessmassage

    Een zachte, rustige massage met Ayurvedische invloeden, waarbij gebruik wordt gemaakt van  warme oliën. Het gebruik van warme oliën geven je lichaam een gevoel van ontspanning en brengen je lichaam in innerlijke balans. 

    Meer info